Tambah Ulasan

Marketing . March 2, 2021
Cara Baiki SEO Website Anda

Salam korang!

 

Mesti ramai yang pernah dengar fasal ni tapi tak tahu macam mana nak buat dan dari mana nak mula kan?

banyak kepentingan yang kita boleh dapat bila kita optimumkan laman web. Contohnya, ia dapat membantu perniagaan anda untuk dapat kedudukan yang lebih tinggi dalam ranking 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐜𝐡 𝐞𝐧𝐠𝐢𝐧𝐞 & juga kualiti keseluruhan website anda.

 

Kat bawah ni saya nak berkongsi langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk mengoptimumkan laman web anda bagi mendapatkan lebih banyak traffic.

 

1. SEO dan audit.

 

Kalau anda berasa buntu atau laman web anda kurang mendapat kunjungan pengguna, langkah pertama yang anda boleh buat adalah mengaudit llaman web anda. Lakukan audit yang merangkumi prestasi laman web. Semasa proses ini, pasukan SEO anda dapat menilai kandungan, navigasi, estetika, SEO dan susun atur laman web.

 

Selain itu, lihat laman web pesaing anda untuk menilai kaedah dan ciri yang telah mereka laksanakan, termasuk reka bentuk, kata kunci dan struktur laman web. Mengetahui strategi pesaing anda akan membantu anda menentukan strategi pengoptimuman anda sendiri.

 

Antara tools berguna yang kami cadangkan adalah think with google, GTMetrix.

 

2. Buat peningkatan laman web yang diperlukan (Update).

 

Setelah anda selesai dengan SEO & audit, anda boleh melihat sebarang update yang perlu dilakukan. Objektifnya, untuk memberi impak yang berkekalan bagi memotivasi pengguna untuk mengunjungi laman web anda dan kembali lagi nanti. Bila pengguna suka kunjungi laman web anda, mereka akan cenderung untuk bertindak seperti mengisi borang atau hubungi anda. Tapi perlu diingat, butang Control To Action (CTA) anda perlulah jelas bagi pengguna.

 

Banyak carian dilakukan di telefon pintar, jadi pastikan laman web anda mesra telefon bimbit. Kelajuan pemuatan (speed optimisation) halaman juga dapat memberi kesan yang besar pada SEO.

 

3. Menjalankan penyelidikan kata kunci.

 

Kata kunci dan frasa adalah kata-kata yang digunakan orang ketika mencari maklumat di enjin carian seperti Google & Yahoo. Lakukan penyelidikan kata kunci untuk menentukan istilah carian yang paling relevan untuk target market anda. Dengan memasukkan kata kunci tersebut di front end & back end laman web anda akan membantu laman web anda mendapat kedudukan lebih tinggi di enjin carian. 

 

Walaubagaimana pun, penting untuk diingat bahawa mesin carian (crawler) akan menghukum laman web anda kerana kedudukan kata kunci yang salah, seperti spam kata kunci. Fahami garis panduan ini, dan laksanakan amalan terbaik industri semasa.

 

Tools: Ubersuggest (boleh dapat suggestion percuma)

 

4. Fokus pada SEO back-end.

 

Back-end SEO adalah pendekatan di halaman yang melibatkan kod sumber HTML halaman laman web anda. Ini merangkumi memasukkan kata kunci ke dalam data meta, tag tajuk, tajuk, keterangan dan struktur URL pada subhalaman laman web anda untuk membantu mesin pencari (crawler) dalam menentukan kandungan setiap halaman laman web anda dengan cepat.

 

SEO back-end melibatkan pengekodan yang rumit, oleh itu saya syorkan mendapatkan pakar SEO yang berpengalaman untuk melaksanakan taktik ini dengan berkesan.

 

5. Jangan lupa tentang SEO di luar halaman.

 

SEO di luar halaman adalah teknik mengoptimumkan laman web anda di luar laman web. Fokus dengan memaksimumkan usaha media sosial anda, tampil sebagai blogger di laman web yang mempunyai reputasi baik, bekerjasama dengan influencer yang berkaitan dengan niche dan pembinaan pautan anda.

 

Pembangunan pautan memerlukan komunikasi digital yang strategik untuk mendapatkan pautan terkemuka ke laman web anda. 

 

Sekiranya laman web lain yang mempunyai otoriti tinggi menghubungkan pengguna ke laman web anda, Google akan menafsirkan laman web anda sebagai lebih dipercayai.

 

6. Ingat, konten adalah raja.

 

Pastikan anda mempunyai rancangan content marketing yang kuat dan lebih baik jika berasaskan SEO. Semakin banyak catatan (artikel) yang anda miliki, semakin besar kemungkinan laman web lain akan menghubungi anda kembali. 

 

Kenapa? Supaya anda dapat meningkatkan ranking carian organik anda dan membawa lebih banyak pengunjung ke laman web anda.

 

Content marketing mungkin menakutkan bagi kebanyakan perniagaan kerana memerlukan masa, pemikiran dan strategi. Buat kalendar yang menggariskan apa yang harus ditulis setiap minggu agar anda tidak ketinggalan.

Untuk bahagian ini anda boleh dapatkan konsultasi dari kami:)

 

7. Analisis data laman web anda.

 

Dengan mengumpul sebanyak data yang boleh diperolehi, anda akan mula melihat corak. Apabila sebilangan pengguna mengunjungi laman web anda tapi tidak klik pada CTA, itu mungkin tidak menjadi masalah, tetapi bilangan tersebut menjadi besar, itu merupakan petanda bahawa anda perlu membuat pindaan/ perubahan.

 

Tabiat pengguna akan menunjukkan kepada anda bagaimana pengguna berperilaku ketika mereka melayari laman web anda. Google Search Console akan mengesan metrik penting seperti sesi unik, dan jumlah sesi.

 

Laman web anda memainkan peranan penting dalam menghasilkan prospek untuk perniagaan anda. Mulakan dengan mengekalkan jalan penukaran anda dan memastikan konten anda berkualiti tinggi. 

 

Tools: Google Analytics, Matomo Analytics & Hotjar

 

Optimumkan perniagaan anda menggunakan langkah mudah yang dinyatakan di atas, dan anda akan melihat trafik organik anda bertambah baik dari masa ke masa.

 

Selamat mencuba!

Wave Admin's Avatar

SenangStart Admin

Author

Share :
Latest Promo
Related Articles